Gros d.o.o.  Facebook Slovensko English Deutsch Hrvatski
Zadnje novice

01.07.2022 - Zaprti od 15.7. do 8.8.2022

Spoštovani

Sporočamo, da bo podjetje Gros zaradi letnih dopustov od 15.7. do 8.8.2022 ZAPRTO
Lahko nas kontaktirate na mail matej.oman@gros.si

---------------

25.03.2020 - Sušilnice žitaric


Sušenje koruze, pšenice, ajde,....
---------------

26.02.2020 - Sušenje sena in bal

Sušilnice sena in bal Gros za pridelavo senenega mleka in senenega mesa---------------

28.08.2014 - Saržno sušenje industrijske konoplje

Sistemi sušenja semen in slame industrijske konoplje.---------------

03.01.2019 - Ventilatorji za odsesovanje žagovine

NOVOST V PONUDBI GROS 

Odsesovalni ventilatorji za žagovino

---------------
header_img

Zgodovina podjetja

Obratovalnico IZDELAVA TURBOSTROJEV je kot obrtno delavnico ustanovil dipl. inž. Ožbolt Gros ob sodelovanju sina dipl. inž. Vitomirja Grosa 29.5.1970 leta v Kranju.

Obratovalnica je pričela izdelovati ventilatorje za sušenje sena in drugih kmetijskih pridelkov. Najprej je izdelovala le aksialne ventilatorje vseh velikosti, leta 1983 pa še dvostransko sesalne radialne ventilatorje, nekaj let kasneje še enostransko sesalne radialne ventilatorje, v kooperaciji pa še avtomatike za sušilnice ter samodejne trosilnike za seno. Ves čas je obratovalnica izdelovala tudi opremo za skladišča kmetijskih pridelkov, predvsem za skladišča krompirja, po Sloveniji in vsej nekdanji Jugoslaviji in sicer ventilatorje, sesalne nape, samodejne lopute, kanale, . Med drugim se je obratovalnica ukvarjala tudi s prezračevanjem industrijskih hal, preprečevanjem megle na drsališčih, obnovo malih hidroelektrarn, sušenjem žit, koruze, tobaka, semen ter raznimi drugimi storitvami.

Prav poseben pomen obratovalnice je bil na izobraževalnem področju, kjer sta oče Ožbolt in sin Vitomir Gros vodila izobraževalna predavanja o sušenju sena in drugih kmetijskih pridelkov širom po Sloveniji pa tudi po vsej tedanji Jugoslaviji. Ožbolt Gros je v ta namen spisal knjižico "Elektrika suši kmetijske pridelke", ki jo je izdal Zavod za elektrifikacijo podeželja iz Vidma ob Ščavnici leta 1972, Vitomir Gros pa 1976 leta knjižico "Ventilatorji za sušenje sena in drugih pridelkov", ki je v drugi izdaji izšla štirijezično.

Obratovalnica, ki je medtem postala poznana pod nazivom GROS, je v zadnjih treh desetletjih prejšnjega tisočletja postala pojem kvalitete pri svetovanju na področju sušenja in izdelavi ventilatorjev. Njeni ventilatorji so v Sloveniji tudi najbolj razširjeni.

Prva je v slovenski in jugoslovanski prostor uvedla ekonomsko upravičen način sušenja kmetijskih pridelkov s sončno energijo v obliki sončne strehe. Odločilno je pripomogla, da so se v Sloveniji nehali prodajati tehnično oporečni dvižni ventilatorji, da so kmetje v veliki meri prenehali sušiti seno s samogretjem ter vpeljala v prakso še mnogo drugih za sušenje pomembnih stvari.

Obratovalnica je razstavljala svoje izdelke na vseh pomembnih sejmih za kmetijstvo, tako v Kranju, Ljubljani, Celju, Radgoni, Zagrebu in Novem Sadu, kakor tudi na mnogih podeželskih sejmih.

Svoje izdelke je obratovalnica preizkušala sama s svojimi merilnimi napravami, iz serije vzete primerke pa je nato preizkusil Inštitut za turbinske stroje v Ljubljani, kar tedaj za kmetijske stroje ni bil prav pogost pojav. Tako so kupci točno vedeli, kako zmogljiv stroj kupujejo.

Na prehodu iz 1992 v 1993 leto sta Romana in dipl. inž. Vitomir Gros obratovalnico preobrazila v družbo GROS d.o.o. Kranj, ki tradicijo obratovalnice GROS Izdelava turbostrojev nadaljuje, s tem, da se je proizvodni program podjetja začel širiti. Dipl. inž. Samo Gros je v podjetju pričel uvajati avtomatizacijo proizvodnih linij (galvanik, skladišč, .). Podjetje izdeluje že tudi povsem samodejne avtomatike in računalniško vodenje proizvodnih procesov. Na kmetijskem področju pa je ob koncu prejšnjega tisočletja ponovno oživilo proizvodnjo samodejnih trosilnikov za seno (teleskopov), puhalnikov in druge kmetijske mehanizacije poleg proizvodnje vseh vrst aksialnih in radialnih ventilatorjev.